Roztwór o wymaganych parametrach
raflp: Cześć wszystkim. Wiem, że to forum matematyczne, ale tutaj często chemiczne zadania się
przewijają, a ja mam problem z jednym z nich, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc

Zmieszano ze sobą 200g 11% A oraz 300g 5% B. Oblicz, ile jeszcze dosypać A lub B żeby powstał
roztwór 20%.
Z góry dziękuję za odpowiedzi
15 sty 20:16
Mateusz:
Reguła mieszania roztworów o różnych steżeniach
a*A+b*B=(a+b)*C
a,b−masy roztworów
A,B−stęzenia roztworow
C−stezenie nowego roztworu
układasz odpowiednie rownanie i gitara
15 sty 20:44
ejendi:
A*0,11+B*0,05=(A+B)*x
dodajemy A 100%=A1
A*0,11+A1+B*0,05=(A+A1+B)*0,2 z tego
A1=(A*0,09+B*0,15)/0,8
A1= 78,75
nowa ilość A=278,75 o stężeniu=0,361434978

?
15 sty 21:42
raflp: @ejendi, nie bardzo rozumiem, można jaśniej? Z góry dziękuję
15 sty 22:48