Macierz dopełnień algebraicznych
Ania: Szukam najlepszego/najszybszego/najłatwiejszego sposobu na wyznaczenie macierzy dopełnień
algebraicznych. Nie wiem ile jest takich sposobów(może tylko jeden

) może ktoś zna jakiś
szybki prosty to chętnie go poznam.
15 sty 20:06
ICSP: a po co ci taka macierz?
15 sty 20:07
Ania: | | 1 | |
Do wyznaczania macierzy odwrotnej wzorem A−1 = |
| (AD)T |
| | |A| | |
A
D = macierz dopełnień
15 sty 20:24
Krzysiek: to ja często do wyliczania macierzy odwrotnej korzystam z tego, że:
AX=Y ⇒X=A−1Y
gdzie X= [x1 , x2 , ...,xn]T
Y= [y1 , y2 , ...,yn]T
czyli jeżeli mamy np taką macierz:
A=|1 1|
|2 1 |
czyli x1 +x2 =y1
2x1 +x2 =y2
i wyliczamy x1 , x2
x1 =−y1 +y2
x2 =2y1 −y2
czyli A−1 = |−1 1|
|2 −1|
15 sty 20:42
ICSP: nie lepiej liczyć macierz odwrotną z algorytmu Gaussa?
15 sty 20:44
Krzysiek: macierz 2x2 to z tego wzoru który Ania podała, 3x3 to ja wolę metodą którą podałem,
ale oczywiście można Gaussem.
15 sty 20:48
Ania: ICSP znam algorytm Gaussa ale strasznie nie lubię bo wychodzą często ułamki a ja łatwo
wtedy robię jakiś błąd w obliczeniach
Krzysiek troche nie rozumiem tej twojej metody

mógłbyś wyjaśnić co jest czym i skąd się
bierze? np. nie rozumiem jak z czegoś takiego:
x
1 + x
2 = y
1
2x
1 + x
2 = y
2
zrobiło się
x
1 = −y
1 + y
2
x
2 = 2y
1 − y
2
i jakbyś mógł też wyjaśnić co oznacza ten zapis: X = [x
1, x
2,...,x
n]
T
15 sty 21:13
Krzysiek: "zrobiło się"
tzn wyliczyłem x1 , x2 , zwykły układ równań (np od drugiego odejmuje pierwszy wiersz i mam
wyliczone x1 )
co do znaczenia X jest to kolumna (dlatego napisałem T− transponowana żeby ktoś nie myślał, że
jest to wiersz, bo tak to nie dało by się wymnożyć AX)
składająca się z n niewiadomych, gdzie A− to macierz wymiaru n.
15 sty 21:22
Ania: Ok teraz rozumiem
15 sty 21:27