logarytmy
kajka : oraz takiego zadania :
log15 (2x+5) ≤ log15(16−x2)+1
15 sty 20:05
krystek: 1 zastap logarytmem
| | 1 | |
log1/5x=1 to x= |
| czyli 1=log1/5(15 |
| | 5 | |
15 sty 20:16
Gustlik: "Nakładanie" logarytmu na liczbę wygląda tak:
a=log
bb
a, czyli podstawa logarytmu wchodzi w podstawę potęgi, a liczba, na którą nałożono
logarytm, idzie do wykładnika.
Np.
5=log
33
5
7=log
44
7
8=log10
8
6=lne
6
Czyli
16 sty 00:49
Eta:
1/ założenia: 2x+5 >0 i 16−x
2>0 ⇒ ..... x∊ (−2,5 ; 4)
| | 1 | |
log1/5(2x+5)≤log1/5(16−x2)+log15 |
| |
| | 5 | |
| | 1 | |
log1/5(2x+5)≤ log1/5(16−x2)* |
| |
| | 5 | |
funkcja logarytmiczna jest malejąca , bo podstawa logarytmu ∊(0,1)
zatem zmieniamy zwrot nierówności na przeciwny otrzymując:
| | 1 | |
2x+5 ≥ |
| (16−x2) ⇒ 10x+25≥ 16 −x2 |
| | 5 | |
x
2+10x+9≥0 ⇒(x+1)(x+9)≥0 ..... dokończ , uwzględnij założenia
16 sty 11:49