logarytmy
kajka : mam prośbę czy mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu takiego działania:
log2x+log2(x−2)=0
15 sty 20:01
Kejt:
liczysz dziedzinę, potem:
log2(x(x−2))=0
log2(x(x−2))=log21
x(x−2)=1
x2−2x=1
x2−2x−1=0
rozwiązujesz jak zwykłe równanie kwadratowe i sprawdzasz czy wyniki należą do dziedziny..
15 sty 20:04
15 sty 20:04
kajka : czyli po prostu rozwiązuje działanie:
x2−2x−1=0 tak?
15 sty 20:08
Kejt: tak..
15 sty 20:09
kajka : czyli to będzie po prostu
x2−2x−1=0
2x−1=0
2x=1/:2
x=12
15 sty 20:13
Kejt: gdzie Ci zniknął x2? O.o
trzeba było policzyć deltę.. albo chociaż zapisać to ze wzoru skróconego mnożenia..
15 sty 20:15
kajka : aha no tak
15 sty 20:17
Gustlik: Kejt, ze wzoru skróconego mnożenia się nie da, musiałoby byc x2−2x+1=0, wtedy można
byloby użyć wzoru. Tutaj mozna tylko deltą.
16 sty 00:39