funkcja wymierna
gogol2410: wyznacz wartości k i a tak, aby f(−1)= −3 i f(1)= 1,5, jeżeli f(x)= k/ x−a
15 sty 19:51
Kejt:
| | k | | k | |
tam ma być |
| czy |
| −a? |
| | x−a | | x | |
15 sty 19:52
gogol2410: to pierwsze czyli k w liczniku a x−a w mianowniku.
15 sty 20:16
Kejt:
i mamy układ równań:
do rozwiązania..
jasne?
15 sty 20:19
gogol2410: do takie postaci wlasnie doszlam ale nie umiem sobie poradzic z ukladem równań
15 sty 20:24
Kejt: to trzeba było napisać gdzie skończyłeś

na początek pozbądź się ułamków..(pomnóż przez mianownik)
15 sty 20:24
Kejt: będziesz miał wyznaczone "k"..podstaw jedno do drugiego i masz zwykłe równanie liniowe..
15 sty 20:26
gogol2410: dziekuje za pomoc
15 sty 21:49
Kejt: nie ma sprawy
15 sty 22:03