:)
ICSP: Eta proszę

To na pewno będzie łatwe zadanie dla kogoś takiego jak ty
15 sty 19:11
Eta:
Ty
15 sty 19:11
ICSP: Chodzi mi o następującą tożsamosć :
4*sin(60−α)*sinα*sin(60+α) = sin3α
Niedawno ją zobaczyłem i się zdziwiłem

Wikipedia milczy na jej temat tak wiec nie mogę nigdzie znaleźć dowodu. Mogła byś przedstawić
dowód tej tożsamości i jeżeli to możliwe to podać kilka podobnych?
15 sty 19:16
Andrzej: Ety chyba nie ma, a ja mógłbym pomóc jeśli chcesz...
15 sty 20:14
ICSP: oczywiście

Każda pomoc się przyda
15 sty 20:28
Andrzej: wzór na sin3x wygląda tak: sinx(3cos
2x−sin
2x)
można go wyprowadzić wyliczając sin(2x+x) ze wzoru na sinus sumy kątów
sin (60−x) i sin (60+x) rozpisz ze wzorów na sinus sumy i różnicy kątów, a potem wymnóż jedno
przez drugie wzorem skróconego mnożenia, i jak domnożysz jeszcze brakujące 4sinx to wyjdzie
akurat tyle co w pierwszej linijce
to nie są jakieś super ważne, często spotykane tożsamości.
Sam nie miałem w głowie tej, którą napisałeś,
a jeśli chodzi o podobne, to na poczekaniu stworzyłem jedną taką:
4sin(45−x)sin2xsin(45+x) = sin4x
dowód pozostawiam Tobie

A Eta mam nadzieję że się nie pogniewa że wszedłem do Jej ogródka
15 sty 20:28
ICSP: Dziękuję. Skończę robić zadania z macierzy to spróbuję to udowodnić
15 sty 20:34
Eta:

dla
Andrzeja
15 sty 20:35
ICSP: | | √3 | | 1 | | √3 | |
4sinx * (sin60−x)(sin60+x) = 4sinx * ( |
| *cosx − |
| sinx)( |
| *cosx + |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | |
4*sinx( |
| cos2x − |
| sin 2x) = sinx(3cos 2x−sin 2x) |
| | 4 | | 4 | |
Nie sądziłem że to takie proste będzie
16 sty 13:29
Eta:
16 sty 13:30
Justi: Może mi ktoś pomóc z obwodem zadanie z 1 klasy gimnazjum.
W trapezie równoramiennym ramiona mają długość 7 cm, a wysokość 4 cm. Pole trapezu wynosi 50 cm
( kwadratowych ). Jaki jest obwód tego trapezu.
Ja też chętnie pomogę.
Pozdrawiam
16 sty 16:12
beti:
a+b = 25 cm
L = a+b+2c = 25+2*7 = ...
16 sty 16:17
ICSP: Ej to nie fair... To ja zazwyczaj piszę w czyimś temacie swoje zadania
16 sty 16:34