wielomiany
toen321on: Wszystko do tej pory robiłem dobrze, ponad 10 stron z rozwiązaniami dopóki nie doszedlem do
tych ćwiczeń a mianowicie:
Wybrane zadania/przykłady:
1. Oblicz
a) (1 + √2)3
b) (√3 − 1)3
2. Wykonaj dzialania, odpowiedź podaj w najprostszej postaci:
a) (x + 1)3 + (x + 2)3
15 sty 18:52
Kejt: wzory skróconego mnożenia masz?
15 sty 18:53
Aga: a)(a+b)3=a3+3a2b+3ab2+b3
za a podstawiasz 1, za b √2 i liczysz.
15 sty 18:55
toen321on: Nie wychodzi mi tak jak w odpowiedziach:
Przyklad 1.
a) (1 − √2)3 = 13 − 3 * √2 + 3 * {2}2 − (√2)3 = 1 − 3 √2 + 6 − 4 = 3 = 3√2
15 sty 19:19
toen321on: Proszę pomóżcie, jutro mam kartkówkę i chcę dostać 5.
15 sty 19:23
beti: nie
4
(
√2)
3 =
√2√2√2 = 2
√2
dostajesz więc:
1−3
√2+6−2
√2 = 7−5
√2
15 sty 19:23
toen321on: Sprawa nareszcie wyjaśnione. Gorące podziękowania dla @beti.
15 sty 19:32
15 sty 19:33
toen321on: Jednak nie wiem jak to rozwiązać:
a) (x+1)3 + (x+2)3
15 sty 20:03
toen321on: Bo mi wychodzi x6 + 12x5 + 33x4 + 19x3 + 36x2 + 39x Co jest absurdalne... bo wynik
wychodzi: 2x3 + 9x2 + 15x + 9
15 sty 20:09
Kejt:
(x
3+3x
2+3x+1) + (x
3 + 6x
2 + 12x + 8)
specjalnie zapisałam to w nawiasach żebyś wiedział co z czego się wzięło..teraz chyba wyjdzie?
15 sty 20:12
krystek: a skad x6? kiedy najwyższa to X3+x3=2x3
15 sty 20:13
Aga: (x+1)3=x3+3*x2*1+3x*12+13=x3+3x2+3x+1.
podobnie (x+2)3=x3+6x2+12x+8
a suma
1x3+1x3=2x3
3x2+6x2=9x2
15 sty 20:14