rozwiaz rownianie
Krzych: Rozwiaz podane rownanie:
Dla D=R x=7 lub x=−3
Dla D=R−{−
√3,
√3} x=5 lub x=2
Poprawnie rozwiazalem ta nie rownosc? nie mam odpowiedzi gdzie moglbym to sprawdzic wiec prosze
o pomoc
15 sty 18:48
beti: dlaczego to równ. dwie wersje dziedziny i różne rozw.

wg mnie to równanie nie ma rozw.
15 sty 18:56
Krzych: moduly dalem na 2 przypadki jeden dla x>0 drugi dla x<0
15 sty 18:58
ICSP: najpierw to :
| | |x−1| | |
czyli mamy że : |
| = 2 jednak wiemy że można to przekształcić do postaci : |
| | |x2+3| | |
|x−1| = 2x
2 + 6
teraz rozwiązuj.
15 sty 18:58
Krzych: Wyszlo mi x=−7 lub x=4 w pierwszym przypadku a w drugim x=−7 lub x=−3 dobrze?
15 sty 19:04
beti: a po co tak komplikować?
można skorzystać z wł. |x|=a ⇔x=a lub x=−a
15 sty 19:04
ICSP: podstaw i sprawdź
jak myślisz?
15 sty 19:06
Krzych: ja juz sam nie wiem
15 sty 19:07
Eta:
15 sty 19:07
ICSP: Eta nie latajmy po wszystkich tematach
15 sty 19:08
Eta:
tak jak radzi
ICSP
x
2+3 >0 dla x€R
|x
2+3|= x
2+3
|x−1|= 2(x
2+3)
x−1= 2x
2+b lub x−1= −2x
2−6
i działaj
15 sty 19:09
Eta:
No to nie lataj

......... egzaminy czekają
15 sty 19:10
ICSP: Założę nowy
15 sty 19:10
Krzych: brak rozwiazan?
15 sty 19:12
ICSP: tak brak rozwiązań
15 sty 19:40