wielomiany :/
Marta1: liczby −1 i 2 są pierwiastkami wielomianu w(x)=x3−ax2−x+b. znajdz trzeci pierwiastek tego
wielomianu.
Na lekcji robiliśmy bardzo podobne zadanie, ale dodatkowo mieliśmy znaleźć wsp. a ib.
To zadanie zrobiłam tak:
tak samo jak było robione to na lekcji, czyli W(−1) i W(2), potem układ równań, wielomian ma
postać: W(x)=x3+2x2−x−2
I końcowy wynik wyszedł mi taki: r=1
Moja koleżanka robiła bez W−1), W(2), tylko normalnie loczyła.
Jaki sposób jest dobry, wyniki nam dobre wyszły, ale kompletnie inaczej to liczyłyśmy.
Niech mi ktoś najelpiej to rpzisze, bo jutro mam sprawdzian...
15 sty 18:43
Marta1: możliwe, że wynik wyszedł nam przypadkowo identyczny, możliwe, że któraś z nas popełniła błąd!
15 sty 18:44
Marta1: pomożecie?
15 sty 18:49
ICSP: x
2 − 9 = 0
można to zrobić na dwa sposoby.
1. Wzorem skróconego mnożenia : x
2 − 9 = (x−3)(x+3)
pierwiastki x = −3 lub x = 3
2. Deltą
x
2 − 9
Δ = 36
√Δ = 6
Obydwa sposoby są dobre.
15 sty 18:51
Marta1: no i jaki jest tzreci pierw. tego wielomianu?
15 sty 18:56
Eta:
Poprawny wynik to: W(x)= x3−2x2−x+2
bo W(x)=(x−1)(x+1)(x−2) x= 1 v x= −1 v x= 2
U Ciebie : W(x)= x3+2x2−x−2 => W(x)( x−1)(x+1)(x +2)
x= 1 v x= −1 v x= −2 , a ma być 2
15 sty 18:56
ICSP: x3 + 2x2 − x − 2 = (x−1)(x+1)(x+2)
15 sty 18:56
ICSP: fakt nie sprawdziłem obliczeń
15 sty 18:57
Eta:
15 sty 18:58
15 sty 18:59
Eta:
Na studiach byłam ......

kopę lat temu
15 sty 19:02
ICSP: Nie chodzi o materiał ze studiów. Chodzi mi bardziej o coś z liceum

Pomożesz?
15 sty 19:04
Marta1: Eta−tak, pomyliłam się, obliczyłam jeszcze raz i wyszło.
Może pokaże jak ja to liczę: od tego momentu co napisała Eta:
(przynajmniej na lekcji tak liczyliśmy)
W(x)= (x+1)(x−2)(x−r)
W1(x)= x3−2x2−x+2
W2(x)=x
3−x
2(r+1)+x(r−2)+2r
r+1=−2
czyli r=−3
r−2=−1
r=1
2r=2
r=1

?
15 sty 19:11
15 sty 19:13
Marta1: niech mi ktoś napisze, czy tak może być i co robie źle ew.
15 sty 19:19
beti: jest dobrze
15 sty 19:24