prawdopodobieństwo
Asia: PRAWDOPODOBIEŃSTWO... bardzo proszę o pomoc, jutro mam z tego kartkówkę a nic nie rozumiem. czy
mógłby mi ktoś wytłumaczyć to zadanie?
W dwóch pudelkach są cukierki. W pierwszym pudełku jest 15 cukierków czekoladowych i 5
owocowych, a w drugim jest 20 cukierków czekoladowych i 30 owocowych. Losujemy cukierek
najpierw z pierwszego, a potem z drugiego pudełka.
a) Jakie jest prawdopodobieństwo, że w wyniku losowania otrzymamy dwa cukierki czekoladowe?
b) Jakie jest prawdopodobieństwo, że jeden z wylosowanych cukierków będzie czekoladowy, a drugi
owocowy?
15 sty 18:30
Mila:
#Ω=20∧50
#A= 15∧ 20
| | 15∧ 20 | |
P(A) = |
| = 0,30 |
| | 20∧50 | |
#B = 15 ∧ 30 + 5 ∧ 20 = 550
15 sty 22:39
Gustlik: Mila, fajne masz sposoby, ale pisz po polsku nie po chińsku, razy pisze się "*", a nie
"∧", czyli 50 razy 20 piszemy 50*20, a nie 50∧20, nie wiem, skąd wzięłaś taką chińską
symbolikę. Poza tym co to jest #Ω? Nie lepiej oznaczyć moc zbioru jako |Ω|? Będzie
przejrzyściej.
"∧" to koniunkcja zdań (spójnik "i"), np. p∧q = p i q.
16 sty 00:33
Eta:
16 sty 00:35
16 sty 00:41
Mila: Do Gustlika. Lubię kropeczki, ale mogę to zmienić, znak # oznacza moc zbioru, jest też taka
symbolika. Koniunkcję oznaczam inaczej.
Pozdrawiam.
16 sty 00:44
Gustlik: [P[Szczerze mówiąc, nie spotkałem się jeszcze z takim oznaczeniem mocy zbioru jako #,
najczęściej jest |Ω|, Ω z "=" nad Ω, czasem n(Ω). Spotkałem się też z N − moc Ω, n − moc A.
Ale z # nigdy. I podejrzewam, że wielu uczniów również, dla nich taki zapis może być
nieczytelny. Ja stosuję najczęściej używane znaki, aby uczeń się połapał, o co chodzi.
A jak oznaczasz koniunkcję, alternatywę i inne działania na zdaniach? Chciałbym wiedzieć, bo
jak trafi się zadanie z logiki, żebym wiedział, o co chodzi.
Bo ja stosuję typową symbolikę:
∼ − negacja
∨ − alternatywa
∧ − koniunkcja
⇒ − implikacja
⇔ − równoważność
⋀x∊A − dla każdego x∊A
⋁x∊A − istnieje takie x∊A, że ...
16 sty 00:57
Andrzej: to i ja wtrącę 3 grosze
rzeczywiście z symbolami jest tak, że co szkoła to inny standard. Przeważnie przejmuje się
symbole takie, jakie stosował wykładowca na uczelni lub nauczyciel w szkole. A ponieważ
niektórzy z nas studiowali 10, 20, a nawet i 30 lat temu, to i symbole mogą być trochę
"passe". Obecnie (to moje wrażenie) dąży się do tego, żeby na takich jak ta stronach używać
oznaczeń które nie wymagają wpisywania znaczków nad i pod głównym symbolem. Wzgląd chyba
czysto praktyczny − po pierwsze nie wszystkie takie strony mają odpowiednie narzędzia do tego,
po drugie − pisząc "ciurkiem", jedno za drugim robi się to dużo szybciej i wygodniej.
Mój wykładowca z rachunku prawdopodobieństwa (wydział Matematyki UW) również stosował znak #
jako oznaczenie mocy zbioru. Sam jeszcze do niedawna taki pisałem, ale popatrzyłem, że obecnie
standardem staje się |A|, postaram się tak pisać.
Natomiast nigdy nie widziałem oznaczenia negacji jako zwykłego minusa. Widziałem tylko ¬ lub ~.
Nigdy również nie widziałem takiego zapisu kwantyfikatorów jaki proponuje Gustlik.
Jeżeli był użyty znak ⋀ lub ⋁, to napis x∊A znajdował się pod tym symbolem. A do pisania
"ciurkiem" stworzono symbole ∀ oraz ∃ (odwrócone litery A (all) oraz E (exists)).
Czyli na przykład " ∃x∊R ".
A tak w ogóle to uczeń, który poprosi nas tu o pomoc i tak zapisze potem na klasówce albo w
pracy domowej takie symbole, jakich wymaga jego nauczyciel, żeby po prostu nie podpaść

Grunt, żeby zrozumiał o co chodzi i umiał zapisać po swojemu.
16 sty 10:34
Mila: ⋀ − KONIUNKCJA, np. p⋀q
Na resztę odpowiem później.
16 sty 10:42
Mila: Dzięki Andrzej. Nic więcej nie napiszę. Znak # stosuję z lenistwa, bo to jedno naciśnięcie
klawisza, |A| to dwa naciśnięcia. Myślę, że na forum działają ludzie inteligentni i łatwo
rozszyfrują moje zapisy, nawet jeśli nie uczono ich na lekcjach.
16 sty 10:52
krystek: Może wreszcie Gustlik zaniecha pouczania innych !
16 sty 13:58
Gustlik: Ja tak napisałem bo nie za bardzo mogę napisać x∊R pod kwantyfikatorem, dlatego napisałem obok.
Krystku, ja nikogo nie pouczam, tylko proponuję stosowanie typowej symboliki, a nie
chinskiej, bo szczerze mówiąc jeszcze nigdy nie spotkałem sie ze znakiem ∧ jako razy.
16 sty 21:25