logarytm
Krystian: 12logx4 +1=?
Ma wyjść log10x2, jak ?
15 sty 18:26
beti: z wł. log.
log(x
4)
1/2 +log10 = logx
2 + log10 = log10x
2
15 sty 18:30
Krystian: Ale przecież tam jest +1 a nie +log10
15 sty 18:31
Eta:
log10= 1
15 sty 18:32
beti: tak, ale 1 = log10
z wł.:
logaa = 1
15 sty 18:33
Krystian: można to wytłumaczyć jaśniej ? Sam to próbuję ogarnąć ale jak widać nie wychodzi mi za bardzo
15 sty 18:35
beti: ale jak bardziej

jest własność i ją stosujesz
log
aa = 1 bo a
1=a
15 sty 18:42
Aga: 1 zastępujesz logarytmem przy podstawie10
1=log10101
Ale jeśli podstawa wynosi 10 to piszemy krócej .
zamiast log1010 piszemy log10
15 sty 18:44
Krystian: tak ale jak mamy takie samo a to log zawsze jest rowny 1 to dlaczego akurat tam ma byc log10 ?
15 sty 18:45
Aga: podany logarytm ma w podstawie 10 to i drugi musi mieć taką samą podstawę , by zastosować wzór
15 sty 18:48
Krystian: Ok rozumiem ale jakbym nie powiedział, żem a wyjść wynik log10x
2 to nie wiadomo by byłio
przecież jaki log podstawić za tą1 prawda? Bo każdy log o takim samym a daje 1 przecież.
Proszę o zrobienie owego przykładu bo dalej nie rozumiem

1 − 2log
12x
15 sty 18:52
Aga: | | 1 | | 1 | |
1 = log przy podstawie |
| z |
| |
| | 2 | | 2 | |
2 przenosisz do wykładnika, korzystając ze wzoru
αlog
ab=log
ab
α
15 sty 18:58
Krystian: czyli wyjdzie log1212x2 ?
15 sty 19:04
Aga: TAK.
15 sty 19:36