Wyznacz miarę kąta α, gdzie 0≤α≤2π...
berry: Wyznacz miarę kąta α, gdzie 0≤α≤2π, wiedząc, że:
a) sin α = √3/2
b) cos α = −1
c) tg α = 1
d) sin α = −1/2
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć sposób rozwiązania na którymś z tych przykładów?
15 sty 18:19
beti: stosujesz wzory redukcyjne
sin α jest dodatni w I i II ćwiartce ukł. wsp., więc:
| | √3 | | π | | π | | 2 | |
w I ćw. sinα = |
| dla α = |
| a w II ćw. dla α = π − |
| = |
| π |
| | 2 | | 3 | | 3 | | 3 | |
15 sty 18:24
beti: d) podobnie, tyle że rozpatrujesz kąt w III i IV ćw.
15 sty 18:26