pomocy
Jarkowski: mamy funkcję f(x)= √10x2−12x+4 i mamy obliczyć zbiór wartości tej funkcji gdy jej dziedzina
wynodi Df=<−1:1> największą wartość obliczylem po wstawieniu do wzoru liczby −1 i wyszlo
√26. Natomiast moje pytanie dotyczy sposobu obliczenia najmniejszej wartosci. Gdy najniższą
wartość liczę poprzez zastosowanie wzoru na xw i potem wstawię go za x to wychodzi prawidłowa
odpowiedź. Ale czemu nie mogę obliczyć najmniejszej wartości ze wzory na yw ? Dziękuję za
odpowiedź.
15 sty 18:08
Eta:
Zauważ ,że xw∊D => yw= f(xw) −−− to wartość najmniejsza
15 sty 18:18
ICSP: zdaje mi się że dziś już robiłem to zadanie.
15 sty 18:19
Jarkowski: no wiem ze tak jest, ale czemu nie moge zastosowac wzoru na Yw?
15 sty 18:19
Aga: x
w i y
w liczysz dla funkcji pod pierwiastkiem
| | −b | | 12 | |
.xw=p= |
| = |
| =0,75∊<−1,1> |
| | 2a | | 20 | |
f(1)=
√2
f(−1)=
√26
Δ=144−160=−16
| | 4 | |
Zbiór wartości <√ |
| ,√26> |
| | 10 | |
15 sty 18:28
Jarkowski: hAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
15 sty 18:43