rozwiaz nierownosc
anmi0: Rozwiąż nierówność
x
3+3x
2+3x−9 ≤0
doszłam do:
(x−3)(x
2+3)≤0
jednym z pierwiastkow jest 3, a co z x
2+3 ?
15 sty 18:04
krystek: a pomyśl czy x2+3=0?
15 sty 18:05
Kejt: pomyliłaś znaki..spróbuj jeszcze raz
15 sty 18:06
Kejt: dobra..ja pomyliłam..
15 sty 18:06
anmi0: no nie

dzięki
15 sty 18:06
Kejt: tego się tak nie da pogrupować..
15 sty 18:07
ICSP: ktoś mnie wołał?
15 sty 18:09
Kejt: (x−3)(x2+3)=x3−3x2+3x−9
15 sty 18:10
ICSP: x3 + 3x2 + 3x + 1 − 10 = (x+1)3 − p3{10)3 = (x + 1 − p3{10)(x2 + 2x + 1 + (x+1)3√10 +
3√100)
jedynym rozwiązaniem będzie zatem x = −1 + 3√10
15 sty 18:11
ICSP: teraz tylko podać odpowiedni przedział ale z tym już nie problem
15 sty 18:12