równanie
ewa: rozwiąż równanie
2x+1=2−√3x
15 sty 18:01
Jarkowski: założenie
√3 ≥0 i podnosisz obie strony do kwadratu
15 sty 18:05
Jarkowski: sorki √3x ≥0
15 sty 18:05
Eta:
2x+
√3x= 1
(2+
√3)x=1
| | 1 | |
x= |
| teraz tylko usuń niewymierność z mianownika |
| | 2+√3 | |
x=....
15 sty 18:07
krystek: Jeżeli to 3x≥0 ,
2x−1=√3x i teraz
15 sty 18:08
ICSP: Eta czy aby na pewno tak?
15 sty 18:08
Eta:
Ma być √3 *x ? czy √3x ?
15 sty 18:08
ewa: tak zrobiłam Δ=5 , x1=−1 i x2=1/4 i co dalej?
15 sty 18:08
Eta:
Zobaczymy co odpowie właścicielka postu
15 sty 18:09
ewa: miałam jak eta i usunęłam niewymierność i jak jest w odpowiedziach, dzięki
15 sty 18:11
Eta:
ok ......... i na przyszłość pisz poprawniej
15 sty 18:13
ewa: ok
15 sty 18:14
krystek: Życze miłej pracy
15 sty 18:15