matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
xxx:
2
Suma dziesięciu pierwszych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa 21 oraz a
7
=3
. Oblicz
3
a
1
i r.
15 sty 17:55
krystek:
S
10
=21 a
7
=a
1
+6r ___________
2a
1
+(10−1)r
*10=21
2
11
a
1
+6r=
3
__________ I liczysz
15 sty 18:01