funkcja
belli: Zbiorem rozwiązań nierówności x2+bx+c∠0 (znak mniejszości) jest zbiór A={x ∊ R: x∊(o, 4)}.
Wyznacz wartości współczynników b i c. Pilne. Proszę o pomoc(rozwiażanie)
15 sty 17:32
krystek: Z tego masz m zerowe x1=0 x2=4 więc napisz jaka będzie miała postać nierówność
a=1 a postać iloczynowa to a(x−x10(x−x2)<0
15 sty 17:43
belli: a mogę prosić o pełne rozwiazanie?Ja tego kompletnie nie umiem a potrzebuje na jutro.
15 sty 17:44
krystek: No, bez przesady , bezmyślnie chcesz przepisać?
15 sty 17:47
kalka: mam to 1 podstawić pod postać?
15 sty 17:51
krystek: i m zerowe również i wymnożyć
15 sty 17:52
kalka: wychodzi mi coś takiego. 1(x−0)(x−4)∠0 co dalej?
15 sty 17:52
krystek: (x−0)(x−4<0
x2−4x<0 a ierówność miała postać x2+bx+c<0 i porównujesz:
stąd b=−4 c=0
15 sty 17:54
kalka: Dzieki!
15 sty 17:55
krystek: I jak sie chce to można ! Pozdrawiam!
15 sty 17:56