zadanko
helka.: Wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste p dla których wykres funkcji f(x)=x2+4x+3 leży nad prostą
o równaniu y=px+1 Czy moge prosić o rozwiazanie? Nie umiem tego zupełnie.
15 sty 17:23
krystek: jeżeli nad prosta tox2+4x+3>px+1
x2+(4−p)x+3−1>0
I teraz warunek Δ<0 i liczysz
15 sty 17:32
belli: jak mam dalej liczyć?Proszę o pomoc
15 sty 17:33
krystek: Tak jak napisane licz Δ, pomogę.
15 sty 17:34
belli: ale Δ z którego równania?
15 sty 17:35
belli: hm?
15 sty 17:38
beti: z nierówności x2+(4−p)x+2>0
15 sty 17:39
krystek: masz nierówność x2+(4−p)x+2>0 aby była spełniona wykres musi leżeć nad osia OX czyli Δ<0
(brak m zerowych)
15 sty 17:40
belli: nie rozumiem.
15 sty 17:41
belli: moge prosić o rozwiazanie?
15 sty 17:41
krystek: a policz Δ z r−nia :x2+px+1=0
15 sty 17:45
kalka: Mam to samo zadanie. Moge prosic o rozwiazanie?
15 sty 17:46
krystek: Zabierzcie się za liczenie ,pomogę.
15 sty 17:49
kalka: ale ja tego nie potrafie. Naprawde nie umiem. Proszę o rozwiazanie.
15 sty 17:49
Ewelina: Ja obliczylam i wyszlo mi −7. Czyli brak miejsc zerowych. Podpowiecir co dalej?
15 sty 18:24