rozwiaz rownania t
anmi0: w zadaniu rozwiąż rownania:
Od czego zależy to, czy t≥0 czy nie?
w przykładach:
a) (x4)2−15x4−16=0 x4=t≥0
b)(x3)2−7x3−8=0 x3=t
15 sty 17:14
ICSP: x4 = t t>0
wtedy x = 4√t nie istenieje pierwiastek stopnia parzystego z liczby ujemnej.
x3 = t ⇔ x = 3√t istnieje pierwiastek stopnia trzeciego z dowolnej liczby.
15 sty 17:17
krystek: Ponieważ x4=t i liczba podniesiona do parzystej potęgi jest zawsze dodatnia!
np t=16 tox4=16 obliczysz x
ale t=−16 to x4=−16 jest fałszem w zbiorze liczR
15 sty 17:18
beti: a)dowolna liczba podniesiona do parzystej potęgi (tu − do czwartej) daje zawsze liczbę ≥ 0
b) jeżeli liczbę dodatnią podniesiemy do trzeciej potęgi (lub jakiejkolwiek nieparzystej) to
otrzymamy l. dodatnią. Jeśli spotęgujemy l. ujemną −− to otrzymamy również l. ujemną, a z zera
−− oczywiście zero ogólnie więc t ∊R
15 sty 17:20
anmi0: dzięki
15 sty 17:28