trygonometria
Hashiri: Witam,
Mam takie zadanie:
| | 1 | |
Wiedzac, ze sinα−cosα= |
| i α<90stopni oblicz sinα+cosα=  |
| | 4 | |
Proszę o szybka pomoc.
15 sty 16:56
ICSP: | | 1 | | 1 | | 15 | |
sinα − cosα = |
| ⇔ 1 − 2sinαcosα = |
| ⇔ 2sinαcosα = |
| |
| | 4 | | 16 | | 16 | |
(sinα + cosα)
2 = 1 + 2sinαcosα
| | √31 | |
sinα + cosα = |
| dziwny wynik. Sprawdź obliczenia. |
| | 4 | |
15 sty 17:00
V.Abel: spróbuj cos α zamienić na sin(90−α) a potem wykorzystaj wzór na różnicę sinusów tj.
sinα−sinβ=2sin(α+β)/2 * cos(α−β)/2
powodzenia

!
15 sty 17:03
Hashiri: Dzięki masz rację >
15 sty 17:04
Hashiri: Mam jeszcze takie dziwne, ale w ogóle nie wiem jak taka funkcja wygląda, choć znam
zasady przekształceń wykresów:
ZAD:
Jaka jest dziedzina i wzór takie funkcji tryg. :
15 sty 17:09
ICSP: D : sinx ≠ 0
f(x) :
1 dla sinx> 0
−1 dla sinx < 0
15 sty 17:11
V.Abel: w sumie, to ICSp ma rację, bo po głębszej analizie treści

najpierw obliczasz wartość
wyrażenia sinα−cosα= 1/4 potem dopiero możesz ze wzoru na sumę sinusów // Przeprawszam, zbyt
szybko udzieliłem odpowiedzi, nie czytając do końca treści
15 sty 17:16
Hashiri: hmm.. nie rozumiem dlaczego
15 sty 17:17
V.Abel: Chcąc rozwiązać równanie trygonometryczne dążysz do wyliczenia kątów, jeśli zrobisz tak jak
powiedziałem na początku, to właśnie wyjdą Ci kąty, które ani jak mają się do dalszej części
zadania, tj sinα+cosα=... // tzn. musisz to zrobić właśnie tak jak zrobił to ICSP // z czasem
nabierzesz wprawy,
15 sty 17:20
Hashiri: Tak, tamto już wiem, tylko chodzi mi z ta nowa funkcja co potem napisalem f(x)
[post 15 sty 17:09]

Nie rozumiem co z tym zrobił ICSP, ze takie wyniki mu wyszły i poprosiłbym jak w ogóle ta
wunkcja przebiega, bo w ogóle jej nie moge se jej wyobrazić
15 sty 17:24
ICSP: rozwiązuj te równania i nierówności. Otrzymasz przedziały. Później wystarczy tylko narysować
ładny wykres.
15 sty 17:25
ICSP: dobrze wyjaśnię jeszcze raz :
najpierw dziedzina:
Mianownik musi być różny od 0
czyli
sinx ≠ 0
rozwiąż równanie : sinx = 0
To jest pierwszy krok.
15 sty 17:26
Hashiri: a dalej

?
15 sty 17:44
ICSP: no czekam na ciebie. Masz rozwiązać takie równanie. Przecież nie zrobię za ciebie całego
zadania

No chyba że znasz metodę itteracjną to się jakoś dogadamy
15 sty 17:50
Hashiri: x=0 stopni
15 sty 17:54
ICSP: ty jesteś na podstawie czy na rozszerzeniu?
15 sty 17:58
Aga: f(x)=1, gdy sinx>0
f(x)=−1, gdy sinx<0
15 sty 18:11
Hashiri: A mogłby ktos zrobic szybki rysunek

Prosze
15 sty 18:29
Aga:
15 sty 18:38