Oblicz
Zdesperowna:(: Proszę o pomoc, Nie umiem rozwiązać:
a)2 x (0.3)do potęgi −1 + 4 x 8 do potęgi 2/3 − 12 x 27 do potęgi − 1/3
15 sty 16:54
krystek: | | 10 | |
2*( |
| )+4*(23)23−12*(33)−13=.. |
| | 3 | |
15 sty 17:08
beti: | | 3 | | 10 | | 1 | |
2*( |
| )−1+4*82/3−12*27−1/3 = 2* |
| +4*3√82−12*( |
| )1/3 = |
| | 10 | | 3 | | 27 | |
| | 20 | | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | | 2 | |
|
| +4*4−12*3√ |
| = 6 |
| +16−12* |
| = 22 |
| −4 = 18 |
| |
| | 3 | | 27 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
15 sty 17:15
dero2005:
2*0,3
−1 + 4*8
23 − 12*27
−13 = (***)
0,3
−1 = (
310)
−1 = (
103)
1 =
103
8
23 = (2
3)
23 = 2
2 = 4
27
−13 = (3
3)
−13 = 3
−1 = (
13)
1 =
13
(***) = 2*
103 + 4*4 − 12*
13 =
203 + 16 −
123 =
203 +
483 −
123 =
| | 20+48−12 | | 56 | |
= |
| = |
| = 1823 |
| | 3 | | 3 | |
15 sty 17:18