ciąg arytmetyczny
trac: Witam
Bardzo proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie poniższego zadania. Wierzcie, że szybciej się
nauczę z takiego rozwiązanego, niż ktoś by miał mi tłumaczyć po kawałku całe zadanie.
Oblicz sumę S12 ciągu arytm. (an) mając a4=6 i a8=14
Proszę o szybkie rozwiązanie
Pozdrawiam
15 sty 16:36
ICSP: a
8 = a
4 + 4r
14 = 6 + 4r
4r = 8
r= 2
a
4 = a
1 + 3r
a
1 = 0
a
12 = a
1 + 11r
a
12 = 0 + 22 = 22
nie chce mi się dalej.
15 sty 16:38
trac: ok dzięki
to wystarczy
wyszło mi 144 mam nadzieję, że dobrze
15 sty 16:46
ICSP:
15 sty 16:48
trac: aa już wiem 132 bo źle skróciłem
15 sty 16:50
ICSP:
15 sty 16:50