Proszę o pomoc
Kasia: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna jest o 2 razy większa od krawędzi
podstawy a. Zapisz wzór na pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa i wyznacz te
warości a, dla których pole powierzchni jest mniejsze od 10.
15 sty 16:33
Kasia: Proszę o pomoc
15 sty 16:39
beti: h=2a
więc Pc = 2a2+4ah = 2a2+8a2 = 10a2 oczywiście zał.: a,h>0
skoro Pc<10, to 10a2<10
10a2−10<0 −− i rozw. nierówn. kwadr.
15 sty 16:45
Elak: jak ją dalej rozwiazać?
15 sty 16:47
beti:

np tak:
10a
2−10<0 /:10
a
2−1<0
(a−1)(a+1)<0
a=1 lub a=−1 −− i teraz wykres (jest wyżej)
czyli rozw. jest przedział (0,1)
15 sty 17:46