moduł liczby zespolonej
marysia: Proszę o wskazówkę.
Muszę obliczyć moduł takiej liczby zespolonej.
(1+2i)
8
Jak poradzić sobie z potęgą?
Z góry dziękuję za pomoc
15 sty 16:27
ICSP: potęga nie jest liczba zespoloną przecież

liczba zespolona to (1 + 2i)
15 sty 16:27
marysia: Czyli moduł z8 jest równy modułowi z?
15 sty 16:29
pomagacz:
((1 + 2i)2)4 = (1 + 4i − 4)4 = ((−3 + 4i)2)2 = (9 − 24i − 16)2 = (−7 − 24i)2 = ...
z = a + bi
|z| = √a2 + b2
15 sty 16:30
ICSP: zapewne chodzi o wykonanie działania

liczba zespolona to liczba w postaci :
a + bi= |z|(cosq + isinq)
jeżeli podniesiemy ja do 8 potęgi to ze wzoru De Moviera otrzymujemy :
|z|
8(cos8q + isin8q)
15 sty 16:31
marysia: No jasne, dzięki
pomagacz i
ICSP
15 sty 16:32