zbadaj monotoniczność funkcji
pliss: Witam proszę o pomoc z badaniem monotoniczności funkcji : )
a) f(x) = 2x − 7
b) f(x) = 4 − 3x
15 sty 16:25
ICSP: a) a > 0 ⇔ funkcja jest rosnaca
b) a< 0 ⇔ funkcja jest malejąca
15 sty 16:26
pliss: a skad to wiesz? ; D
15 sty 16:28
15 sty 16:29
du.: a) f(x) = 2x−7
Obieramy:
1. x
1 , x
2 ⇒ x
1>0 ⋀ x
2>0
2. x
1<x
2 ⇒ x
1 − x
2<0
3. f(x
1) = 2x
1 − 7
f(x
2) = 2x
2 − 7
f(x
1) − f(x
2) = 2x
1 − 7 − (2x
2 − 7) = 2x
1 − 7 − 2x
2 + 7 = 2x
1 − 2x
2 = 2(x
1 − x
2) <0
f(x
1) − f(x
2) < 0
f(x
1) < f(x
2)
fukcja jest rosnąca
b) zrób wg tego samego wzoru
15 sty 16:36