zad.
Kasia: Różnica kwadratów pewnych liczb naturalnych wynosi 340 a ich średnia arytmetyczna to 17. Jakie
to liczby?
Proszę o pomoc.
15 sty 16:23
Kejt:
układ równań:
x
2−y
2=340
i działaj
15 sty 16:24
Kasia: spróbuje policzyć
15 sty 16:25
Kasia: nie wychodzi mi. Moge prosić o pomoc?
15 sty 16:26
ICSP: Kasiu nawet ja bym nie dał rady policzyć tego w jedną minutę xD
15 sty 16:26
Kasia: ale gubię się już na początku.
15 sty 16:27
ICSP: to pokaż jak liczysz.
15 sty 16:28
Kasia: w ujłądzie równan
x2− y2=340
x+y/2 =17 i to drugie róznanie mnoże razy 2 ale w pierwszym dalej mam kwadraty i nie wiem jak
sie ich pozbyć zeby zrobic metodą przeciwncyh wspólczynników
15 sty 16:30
ICSP: wyznacz z drugiego x albo y i wstawi do pierwszego.
15 sty 16:32
Kasia: jak wyznaczyć x?
15 sty 16:34
ICSP: przemnożyłaś przez 2 i co otrzymałaś?
15 sty 16:34
Kasia: na górze to samo a na dole x+y=34
15 sty 16:34
ICSP: teraz przenieś y na drugą stronę i już masz x.
15 sty 16:35
Kasia: nie rozumiem:(
15 sty 16:37
ICSP: x+y = 34
przenieś y na drugą stronę.
np. 5 + 7 = 12 przenoszę 7 na drugą stronę i mam że 5 = 12 − 7
15 sty 16:39
Kasia: Mogłabym prosić o rozwiazanie z wytłumaczeniem?
15 sty 16:39
Kasia: czyli x wyjdzie mi x=34y co dalej?
15 sty 16:40
Kasia: zupełnie tego wszystkiego nie ogarniam. Mogłabym prosić o rozwiazanie?
15 sty 16:40
ICSP: rozwiazywanie układ równan to podstawowa umiejętność. Radzę to potrenowac.
x + y = 34 ⇔ x = 34 −y
x2 − y2 = 340
(34−y)2 − y2 = 340
1156 − 68y = 340
68y = 816
y = 12
x = 34 − y
x = 22
15 sty 16:44
Elak: i to już koniec zadania?
15 sty 16:51
ICSP:
15 sty 16:55