graniastosłup prosty
max:

przekątna prawidłowego graniastosłupa czworokątnego ma długość 9cm, a pole jego powierzchni
całkowitej wynosi 144 cm
2. Wyznacz długość boku podstawy i krawędzi bocznej.
wyznaczyłem układ równań
2a
2 + 4ah = 144 z pola powierzchni całkowitej
2a
2 + h
2 = 9
2 − z pitagorasa
niby wszystko spoko ale coś mi nie chce nic wyjść z tego układu równań.
z góry dzięki za pomoc
15 sty 16:14
max: odświeżam
15 sty 17:51
dero2005:
czy treść zadania na pewno jest poprawna?
15 sty 18:01
beti: z pierwszego równania:
i podstawiam do drugiego równ.:
| | (72−a2)2 | |
2a2 + |
| = 81 /*4a2 |
| | 4a2 | |
8a
4 + (72−a
2)
2 = 324a
2
uporządkuj to równ. i wprowadź pomocniczą niewiadomą
15 sty 18:12
max: robiłem tak to wychodzą jakieś kosmiczne liczby, treść na bank dobra
15 sty 21:29
max: odświeżam ponownie
16 sty 20:03
domsacze: 8a4+5184−1442+a4=324a2
9a4−468a2+5184=0
a2=t
t4−52t2+576=0
Δ=400
t1=16 t2=36
a=4 v a=6
Później jest już samo podstawianie
13 sty 13:56