Proszę o pomoc geometria
Marcin: Zd 1 W trójkącie ABC, gdzie |AC|=|BC|= √10 środkowe poprowadzone z wierzchołków A oraz B
przecinają się pod kątem prostym. Znajdź długość podstawy tego trójkąta.
Zd 2 Dany jest trójkąt rozwartokątny ABC, kąt A>90 stopni. Ze środka P boku AC prowadzimy
odcinek PP1 prostopadły do boku BC (P1 należy do BC). Następnie ze środka Q boku BC prowadzimy
odcinek QQ1 prostopadły do boku AC (Q1 należy do prostej AC). Uzasadnij, że punkt przecięcia
się prostych PP1 i QQ1 należy do prostej zawierającej wysokość trójkąta ABC poprowadzoną z
wierzchołka C
Zd 3 W trójkącie ABC, kąt A=60 stopni, kąt B=45 stopni, poprowadzono wysokość CD. Punkt D
połączono odcinkiem ze środkiem E boku BC. a) Uzasadnij, że DE jest prostopadłe to BC b)
Oblicz długość odcinka DE wiedząc, że AC= 2cm
Zd 4 Punkty A, B, C są wierzchołkami trójkąta, a punkt S jest punktem przecięcia środkowych
tego trójkąta. Zapisz wektor BS w postaci a* wektor AB+ b*wektor AC gdzie a,b należą do liczb
rzeczywistych.
15 sty 16:13
Marcin: Proszę pomożcie
15 sty 17:11
Aga:

ZAd. 1.
IADI=U{
√10{2}
W trójkącie AOD z Pitagorasa.
I jeszcze raz z tw. Pitagorasa w trójkącie ABO
15 sty 20:08