środek zadania
Willow: Hey liczę i liczę i mam coś takiego x
2−3−2x/(x
2−3)
2 i nie wiem jak mogę to dalej uprościć

Czy ktoś wie, proszę o podzielenie się wiedzą.
15 sty 16:12
Kejt: próbowałeś rozłożyć licznik na czynniki?
15 sty 16:13
Willow: tak nie wyjdzie x−3
15 sty 16:14
Willow: aha nie, znaczy tak ale to nic nie daje
15 sty 16:14
Willow: bo najbardziej by mi odpowiadało tego kwadratu się poznać z mianownika
15 sty 16:14
ICSP: z mianownikiem jedyne to mozesz zrobić to :
(x
2 −3 )
3 = (x−
√3)
2(x+
√2)
2
i tyle
15 sty 16:16
ICSP: (x+
√3)
2 oczywiście
15 sty 16:16
Kejt: a ile Ci wyszło? bo mi wyszło, że jednak da
15 sty 16:16
Willow: a Ty cwaniaku, ale fajnie ..jak na takie rzeczy wpadacie

....

no dobra ale to utrudnia w
sumie

a miało być łatwiej ...:(
15 sty 16:17
Kejt: dobra..to ja się walnęłam chyba..co się ze mną dzieje
15 sty 16:17
Willow: jak się da .... to czekaj jeszcze raz ja spróbuję, ok
15 sty 16:18
Kejt: nie no..chyba nic się z tym dalej nie da zrobić..a przynajmniej ja nie wiem..
15 sty 16:20
Willow: no dobra ma takie coś (x−3)(x+1), ale dalej mi się przecież nic nie upraszcza w sensie góra z
dołem...
15 sty 16:20
Willow: czy ja czegoś nie widzę
15 sty 16:21
Willow: czyli to jest najprostsza postać, to co napisałam na samej górze
15 sty 16:21
ICSP: niestety już nic
15 sty 16:21
ICSP: no chyba że zamiast (x2−3)2 jest zwyczajne (x−3)2
15 sty 16:21
Willow: nie na pewno na dole jest x2−3 niestety ...i też nad tym ubolewam
15 sty 16:22
Willow: a potrafisz liczyć pochodne
15 sty 16:24
Willow: bo w sumie to co ja licze to ekstrema z pochodnych..... i pierwotnie to tak wyglądało...
f(x)=x−1/x2+3
i korzystałam z tego wzoru f'(x)=[f(x)/g(x)]'= f(x)' * g(x)−g(x)' * f(x)/ g(x)2
15 sty 16:27
15 sty 16:29
Willow: ale czad

! co ta za stronka
15 sty 16:31
ICSP: przydatna

Wszystko liczy xD
www.wolframalpha.com
15 sty 16:35
Willow: a to numer wielkie dzięki
15 sty 16:40