matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Twierdzenie Pitagorasa
Marlena:
Oblicz pole i obwód trójkąta równoramiennego. Dwa kąty przy podstawie są równe 30 st. podstawa ma 12{3}. Proszę o wytłumaczenie i podanie sposobu rozwiązania zadania
15 sty 15:49
dero2005:
a = 12
√
3
h
√
3
= tg 30
o
=
a
2
3
h = 6
h
1
= sin 30
o
=
b
2
b = 12 O = a+2b =
a*h
P =
=
2
15 sty 17:36