Geometria trójkąta pomocy
Marcin: Zd 1
W trójkącie ABC, gdzie |AC|=|BC|= √10 środkowe poprowadzone z wierzchołków A oraz B
przecinają się pod kątem prostym. Znajdź długość podstawy tego trójkąta.
Zd 2
Dany jest trójkąt rozwartokątny ABC, kąt A>90 stopni. Ze środka P boku AC prowadzimy odcinek
PP1 prostopadły do boku BC (P1 należy do BC). Następnie ze środka Q boku BC prowadzimy odcinek
QQ1 prostopadły do boku AC (Q1 należy do prostej AC). Uzasadnij, że punkt przecięcia się
prostych PP1 i QQ1 należy do prostej zawierającej wysokość trójkąta ABC poprowadzoną z
wierzchołka C
Zd 3
W trójkącie ABC, kąt A=60 stopni, kąt B=45 stopni, poprowadzono wysokość CD. Punkt D połączono
odcinkiem ze środkiem E boku BC.
a) Uzasadnij, że DE jest prostopadłe to BC
b) Oblicz długość odcinka DE wiedząc, że AC= 2cm
Zd 4
Punkty A, B, C są wierzchołkami trójkąta, a punkt S jest punktem przecięcia środkowych tego
trójkąta. Zapisz wektor BS w postaci a* wektor AB+ b*wektor AC gdzie a,b należą do liczb
rzeczywistych.
15 sty 15:38