matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc
Lucy:
jak obliczyć ten kąt? wysokość graniastosłupa prawidłowego wynosi a
√
2
a krawędź podstawy a
15 sty 15:32
dero2005:
h = a
√
2
s =
√
a
2
+ h
2
=
√
a
2
+ (a
√
2
)
2
=
√
a
2
+ 2a
2
=
√
3a
2
= a
√
3
a
a
√
3
tgα =
=
=
s
a
√
3
3
α = 30
o
15 sty 16:54