matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy!!!
tomek:
oblicz granice
1
limx→−5
+
ln(
)
x+5
czy ktos może to wytłumaczyć?
15 sty 15:25
Krzysiek:
rysujesz wykres funkcji y=x+5 i zmierzając do −5
+
(czyli z prawej strony) zmierzamy po dodatnich więc mamy symbol:
1
ln(
) =ln(+
∞
) =+
∞
0
+
15 sty 15:39