wyznaczanie pierwiastkow
anmi0: Proszę o wytlumaczenie

Dla jakich wartości parametrów a,b liczba r jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x),
jesli: Wyznacz pozostale pierwiastki
a) W(x)= x
4−2x
3+6x
2+ax+b , r=1
(x−1)
2 −to wiem skad się wzięło
W(x) : (x−1)
2 = P(x) ale to

W(x)=P(x) * (x−1)
2
W(x)= (x
2−2x+1)(mx
2+kx+p) skąd ten drugi nawias i dlaczego tak wygląda

pomijam mnożenie i wychodzi cos takiego:
x
4−2x
3+6x
2−ax+b = mx
4+x
3(k−2m)+x
2(p−2k+m)+x(−2p+k)+p nie rozumiem skąd tutaj znowu
takie rownanie
m=1 −2=k−2m , k=0 to rozumiem dlaczego
6=p−2+1 ,p=5
a= −10 b= 5
W(x)=(x−1)
2(x
2+5) tu znowu nie mam pojecia skad drugi nawias i po co to
Δ=−20 brak row
x=1
b) W(x)=x
3−ax
2+bx+12 , r=2
(x−2)
2=x
2−4x−4
W(x)=(x
2−4x+4)(mx+k) dlaczego teraz tutaj taka postac drugiego nawiasu a nei jak w pierwszym
przykladzie mx
2+kx+p
Będę bardzo wdzięczna za pomoc, gdyz nie moge rozgryźć tego zadania
15 sty 15:21
ICSP: wiesz co to znaczy że 1 jest pierwiastkiem wielomianu i jak to ma się do dzielenia?
15 sty 15:26
anmi0: aa tak juz wiem, z twierdzenia o pierwiastku wielokrotnym wielomianu, to juz wiem
15 sty 15:29
anmi0: a dalej te nawiasy z m,k,p?
15 sty 15:34
ICSP: teraz. Jeżeli wielomian dzielimy przez dwumian (x−x1) gdzie x1 jest pierwiastkiem tego
wielomianu to wielomian podzieli się bez reszty.
(x−1)2 = x2 − 2x + 1 − wielomian stopnia II
dzielimy wielomian stopnia IV przez wielomian stopnia II otrzymamy więc wielomian stopnia II
czyli możemy zapisać : W(x) = (x−1)2*p(x) gdzie P(x) jest wielomianem stopnia II. Załóżmy że
będzie to wielomian o współczynnikach (x2 + cx + d) gdzie c oraz d są nieznanymi nam
współczynnikami.
otrzymamy więc : W(x) = (x−1)2(x2+cx+d)
15 sty 15:36
anmi0: ahaa logiczne to jest.
czyli już wiem skąd się wzięło i kolejne rownanie tez juz wiem czemu tak.
teraz tylko to:
W(x)=(x−1)
2(x
2+5)
drugi nawias?
i juz wszystko będę rozumieć
15 sty 15:41
ICSP: drugi nawias był uzależniony od współczynników : m,k,l
(mx2 + kx +l) ile wyszło m,kil w toku twoich obliczeń?
15 sty 15:44
anmi0: m=1, k=0, p=5 czyli (x
2+5) juz wiem
dziękuję bardzo
15 sty 15:49
ICSP:
15 sty 16:04