Nierówność
agunia: x3 + x2 −5x +1 > o
15 sty 15:10
ICSP: na pewno dobrze przepisane?
Jeżeli doszłaś w toku obliczeń do czegoś takiego to podaj całkowitą treśc zadania.
15 sty 15:12
agunia: Taki mam przykład do rozwiązania.
15 sty 15:14
ICSP: Zapewne błąd w druku

Masz odpowiedzi?
15 sty 15:15
agunia: no właśnie nie mam odpowiedzi.
15 sty 15:16
ICSP: jeżeli jesteś w liceum zapisz że jest bład w druku.
15 sty 15:17
Kejt: no to tego nie rozwiążemy..bo to równanie nie ma pierwiastków wymiernych..
15 sty 15:17
ICSP: Kejt to że nie ma wymiernych nie oznacza że ich nie ma xD
15 sty 15:18
Kejt: a gdzie napisałam, że równanie nie ma pierwiastków? −.−
15 sty 15:19
ICSP: Chyba zapomniałaś że uwielbiam wielomiany i taka nierówność to dla mnie pikuś

P.S. Witaj

Zapomniałem się przywitać jak zwykle
15 sty 15:19
Kejt: dobra, dobra..jaki skromniś..
cześć, cześć..
15 sty 15:20
ICSP: No dobrze źle się wyraziłem

"No to tego nie rozwiążemy" − każda nierówność ma rozwiązanie

. Oczywiście zakładamy że
zbiór pusty też jest rozwiązaniem
15 sty 15:20
Kejt: no jaka mądrala się z Ciebie zrobiła
15 sty 15:21
ICSP: Widzisz co robią z ludzi studia matematyczne
15 sty 15:24
Kejt: no widzę, widzę.. strach się bać..
15 sty 15:25
Kejt: uczę się teraz równań trygonometrycznych(wiem, banalne), ale strasznie ciężko mi to idzie..
15 sty 15:28
ICSP: Kejt skąd ja to znam

Jak chcesz mogę ci dać tożsamość dać zadanie
15 sty 15:30
Kejt: e..tożsamości mi już bokiem wychodzą..chyba, że mówisz o czymś innym..?
15 sty 15:32
ICSP: robiłem ją jakieś kilka dni temu na forum to pewnie widziałaś:
sin
2 20 * sin
2 40 * sin
2 60* sin
2 80
masz obliczyć wartość tego wyrażenia
15 sty 15:33
szasza_: To jak da się to obliczyć czy nie?
15 sty 15:35
ICSP: da się ale na pewno nie na poziomie liceum. Mogę to zrobić jeśli ktoś chce.
15 sty 15:38
Kejt: no zrób..pochwal się
15 sty 15:39
ICSP: Chwilka
15 sty 15:46
ICSP: x
3+ x
2 − 5x + 1 > 0
jak zwykle najpierw szukamy pierwiastków :
x
3 + x
2 − 5x + 1 = 0
| | 1 | |
podstawienie x = (y − |
| ) |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(y − |
| )3 + (y − |
| )2 − 5(y − |
| ) + 1 = 0 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
po uporządkowani :
podstawienie : y = u+v
| | 16 | | 74 | |
(u+v)3 − |
| (u+v) + |
| = 0 |
| | 3 | | 27 | |
po uporządkowaniu :
| | 1 | | 16 | | 1 | | 4096 | | 4096 | |
u3*v3 = − |
| * (− |
| )3 = |
| * |
| = |
| |
| | 27 | | 3 | | 27 | | 27 | | 729 | |
zauważamy że są to wzory Vieta dla trójmianu kwadratowego o pierwiastkach u
3 oraz v
3
otrzymujemy więc równanie kwadratowe
| | 5476 | | 16384 | | 10908 | | 36 * 303 | |
Δ = |
| − |
| = − |
| = − |
| |
| | 729 | | 729 | | 729 | | 729 | |
| | −36 ± 3i√303 | |
z = |
| no i teraz to już proste bo : |
| | 27 | |
| | 1 | |
y1 = 3√z1 + 3√z2 i otrzymujemy : |
| (3√−36 + 3√303i + 3√−36 − 3√303i) |
| | 3 | |
| | 1 | |
przypomnę : x = (y − |
| ) |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
x = |
| (3√−36 + 3√303i + 3√−36 − 3√303i) − |
| mamy jeden pierwiastek pozostałe |
| | 3 | | 3 | |
dwa to :
| | 1 | | 1 | |
x2 = |
| (3√−36 + 3√303i*e2iπ/3 + 3√−36 − 3√303i*e4iπ/3) − |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
x3 = |
| (3√−36 + 3√303i*e4iπ/3 + 3√−36 − 3√303i*e2iπ/3) − |
| |
| | 3 | | 3 | |
Teraz wystarczy już tylko określić który jest największy i który najmniejszy i podać odpowiedź
Żaden jak widać nie jest dwukrotny
15 sty 16:04
ICSP: NIEEE
| 74 | |
| = 37 a nie 36  |
| 2 | |
tam gdzie jest 36 powinno być 37
15 sty 16:06
Kejt: ładnie to wygląda..ale nic z tego nie rozumiem
15 sty 16:07
ICSP: ja też kiedyś tego nie rozumiałem

Nasz kochany
Vax mi to ładnie wytłumaczył

Jak zrobiłaś to zadanie z sinusami?
15 sty 16:08
Kejt: muszę go o to kiedyś pomęczyć..
generalnie zastanawiałam się czy da się to jakoś rozłożyć..ale nic mi nie wychodzi..jeszcze
muszę pomyśleć..
15 sty 16:11
ICSP: hmm można poszukać naszego starego tematu. Tam jest na pewno dobrze wyjaśnione .
15 sty 16:18