WIELOMIANY POMOCY !
kujon : Dany wielomian w(x) =x3−5x2+3x−15.
a) uzasadnij że wielomian W(x) ma tylko jeden pierwiastek
b) sprawdź czy liczba W(2−√5) jest całkowita
15 sty 15:06
kujon : W(x)=x3−5x2+3x−15
15 sty 15:07
Kejt: na początek rozłóż wielomian na czynniki.
15 sty 15:07
kujon : rozwiąże ktoś zadanie? kto pomoże?!
15 sty 18:08
Aga: W(x)=x(x2+3)−5(x2+3)
w(x)=
15 sty 18:13
Kejt: nie potrafisz tego rozłożyć?
15 sty 18:13
ICSP: a) bo ma
15 sty 18:14
kujon : nie rozumiem tego w ogóle..
15 sty 18:36
kujon : wytłumaczy ktoś ?
15 sty 18:48
Aga: Zmieniasz kolejność i grupujesz po dwa wyrazy
w(x)=(x3+3x)+(−5x2−15)
Z czerwonego nawiasu wyłącz x ,a z czarnego −5 i uzyskasz to co napisałam o 18:13.
15 sty 18:53
kujon : no i co dalej kochana koleżanko?

bo ja nie mam żadnej koncepcji co do tego zadania.. ; / i
jeszcze jest punkt b.
16 sty 18:13
Aga: w(x)=x(x2+3)−5(x2+3) w jednym nawiasie piszesz to co się plącze poza nawiasami a w drugim
piszesz raz to co było w nawiasie.
w(x)=(x−5)(x2+3)
teraz każdy nawias przyrównujesz do 0
x−5=0 i x2+3=0
rozwiązujesz ,drugie równanie nie ma rozwiązania.
16 sty 18:18
kujon : no to x=5 i x=√−3 tak?
a jak sprawdzić to że równanie nie ma rozwiązania ?
16 sty 18:24
Eta:
√−3 −−− nie istnieje w zbiorze liczb rzeczywistych !
16 sty 18:26
Aga: x=5, i tylko bo √−3 nie istnieje w R.Nie ma rozwiązania w zbiorze R, gdyż. Δ<0
16 sty 18:26
kujon : no tak x=5 rozwiązanie a
√−3 sprzeczność . no już trochę mi rozjaśniliście

a to zadanko dacie radę?;>
Wykres funkcji f(x)=−2
2 przesunięto o 8 jednostek w prawo i o 2 jednostki do dołu, otrzymano
wykres funkcji g.
a) określ zbiór wartości funkcji g
b) określ przedział monotoniczności funkcji g
c) zapisz wzór funkcji g, której miejscami zerowymi są liczby −1 i 2, dla argumentu 1
a i mam pytanko czy konieczny jest do tego wykres ?
16 sty 18:30
Aga: Popraw f(x), wykres nie jest konieczny, jeśli znasz wzory na zbiór wartości i na monotoniczność
funkcji kwadratowej.
16 sty 18:34
kujon : wykres funkcji f(x)= −2x2
16 sty 18:36
Aga: g(x)=−2(x−8)2−2
a)Zw=(−∞, −2>
b) g rośnie (−∞,8>, maleje <8,∞)
16 sty 18:45
kujon : czyli jeśli wychodzi mi np g(x)=−2(x+4)2−3
to :
zw = (−∞,−3>
a g rosnie (−∞,4> i maleje <4,∞) tak ?
16 sty 18:50
Aga: zw dobrze,
rośnie (−∞,−4>, a maleje <−4,∞)
16 sty 18:53
kujon : No oke ale skąd się bierze minus przy 4 w tych przedziałach?
16 sty 19:00
Aga: Wzór funkcji w postaci kanonicznej y=a(x−p)2+q
W(p,q)
Np y=2(x−3)2−4
a=2 ,p=3 ,q=−4
16 sty 19:06
kujon : a punkt c dasz radę zrobić?
16 sty 19:22