pole trójkąta, gdy są podane wierzchołki
bamosvamos: oblicz pole trójkąta o wierzchołkach A=(−2,−5) B(1,4) C(5,7)
Z góry dzięki za pomoc
15 sty 14:59
BLAZEJ_505: oblicz boki z Pitagorasa, a później wzór herona
15 sty 15:02
bamosvamos: tzn ? nie wiem co to jest wzór herona?
15 sty 15:28
BLAZEJ_505: to wzór pozwalający obliczyć pole trójkąta kiedy znasz jego boki.
P=√p(p−a)(p−b)(p−c), gdzie małe p to połowa obwodu danego trójkąta
15 sty 15:31
Kejt: wzór Herona pozwala obliczyć pole trójkąta mając same długości jego boków..ale niewygodnie jak
dla mnie się nim liczy..więc może uda się jakoś inaczej.
15 sty 15:31
bartek: policze Ci to z geometrii analitycznej. policze dlugosc odcinka BC co będzie podstawą, poźniej
odległość pkt A od prostej to bedzie wysokosc i podam wynik. chcesz rozpisane miec czy sam
wynik styknie?
15 sty 15:32
bamosvamos: Bartku chyba długosc AC bedzie podstwa o ile sie nie myle.. dłogosc tego odcinka umiem sama
policzyc, nie umiem obliczyc odległosci punktu B od tego odcinka
15 sty 15:36
15 sty 15:39
bartek: kurde z dupy te wyniki mi wychodzą
15 sty 15:48
bamosvamos: moge Ci podac ze powinno wyjsc 13,5 bo tyle jest w odpowiedziach, ale jak im to wyszło to ja
nie mam pojecia
15 sty 15:49
bamosvamos: ...
15 sty 16:32
Aga: Najszybciej z wyznaczników
AB→=[x
B−x
a, y
B−y
A]=[3,9]
AC→=[7, 12]
wyznacznik =3*12−9*7=−27
15 sty 19:56