pierwiastki
karola: 2x+3= 63√5+x*3√320
15 sty 14:48
BLAZEJ_505: podnieś obustronnie do sześcianu
15 sty 14:55
karola: kazdy wyraz podnosic do szescianu?
15 sty 14:58
BLAZEJ_505: tak
15 sty 14:59
BLAZEJ_505: (2x)3+33=(63√5)3+x3+(3√320)3
15 sty 15:04
Kejt: ja bym to zostawiła..bo zaliczysz się na śmierć.. lepiej przerzuć wyrazy z 'x' na lewą, resztę
na prawą stronę. Potem wyłącz 'x' przed nawias i podziel przez to co masz w nawiasie..
15 sty 15:05
Kejt: tak to na pewno nie będzie wyglądało..jak już chcesz podnosić to według wzoru chyba..?
(a+b)3=a3+3a2b+3ab2+b3
15 sty 15:06
violka: nie każdy wyraz osobno, ale skorzystaj z wzoru skróconego mnożenia
(a+b)3= a3+3a2b+3ab2+b3
15 sty 15:07
karola: wychodzi:
i co z tym mozna zrobic?
15 sty 15:10
Kejt: w mianowniku wyłącz czynnik przed pierwiastek i pozbądź się niewymierności..
15 sty 15:12
karola: ok
15 sty 15:15