matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dwie całki,
Lukashem:
Wyznacz stosując wzór
1
∫ f(ax + b)dx =
F(ax + b) + C, gdzie F jest funkcją pierwotną do funkcji f.
a
a)
1
∫
dx
x − a
b) ∫sin(nx)dx Nie mam pomysłu jak to zamienić, aby do powyższej postaci przerobić
15 sty 14:29
Lukashem:
up
15 sty 15:46
Krzysiek:
a)
1
f(x)=
x
1
f(x−a)=
x−a
b) f(x)=sinx f(nx)=sin(nx)
15 sty 15:51