Pochodna funkcji złożonej
latrala: Wyznacz pochodną następującej funkcji
f(x)= sin
2x*tgx − cos
2x*ctgx
rozwiązuje to tak
| | 1 | | 1 | |
f'(x)= 2sinx*tgx+ sin2x* |
| − 2cosx*ctgx + cos2x* |
| |
| | cos2x | | sin2x | |
i co dalej ?
wynik ma być
tg
2x+ctg
x +2
15 sty 14:19
Krzysiek: (sin2 x)' =2sinxcosx
(cos2 x)' =2cosx (cosx)' =−2sinxcosx
15 sty 14:20
latrala: czyli zrobiłam błąd
powinno być
| | 1 | | 1 | |
f'(x)= 2sinx* cosx* tgx + sin2x* |
| +2sinxcosx*ctgx + cos2x* |
| |
| | cos2x | | sin2x | |
ale co dalej
15 sty 14:25
Krzysiek: i korzystasz z jedynki trygonometrycznej
15 sty 14:29
latrala: 2sin2x * tg2x + 2cos2x*ctgx
jak z jedynki trygonometrycznej jak sin2x i cos2x połączone są mnożeniem z tg bądź ctg
15 sty 14:56
Eta:
Można też tak: ( najpierw przekształcić funkcję f(x))
| | sin2x | | cos3x | | sin4x−cos4x | |
f(x)= |
| − |
| = |
| = |
| | cosx | | sinx | | sinx*cosx | |
| | sin2x−cos2x | | −cos2x | | −2cos2x | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | sinx*cosx | | sinx*cosx | | 2sinx*cosx | |
f(x)= −2ctg2x
f
'(x)=
4(1+ctg22x) −−− może tak zostać
| | ctg2x−1 | |
bo ctg2x= |
| } ............ po przekształceniu otrzymasz: |
| | 2ctgx | |
f
'(x)= tg
2x +ctg
2x+2
15 sty 15:00
latrala: a czy mogłabyś dokończyć to
2sin2x*tg2x + 2cos2x*ctg2x
15 sty 15:08
Krzysiek: tak nie masz mnożenia tylko dodawanie
2sin2 x +tg2 x
15 sty 15:22