wielomiany
szop pracz: Wielomiany pytanie odnośnie zadania:
Dany jest wielomian W(x)=−3x3+4x2+2x−1. Utwórz wielomian F(x) i uporządkuj go malejąco
a) F(x)=(2x2−3)*W(x)
b) F(x) 4* W(x)
I moje pytanie: Jak to policzyć? Czy trzeba mnożyć każdy wyraz przez siebie czy jak?
15 sty 14:16
Eta:
Tak, wykonaj działania
a) F(x)= (2x2−3)*(−3x3+4x2+2x−1)=.........
b) F(x)= 4*( −3x3+4x2+2x−1)=........
15 sty 14:19
szop pracz: w b) będzie tak −12x+16x2+8x−4
a w tym a to nie wiem jak to pomnożyć 2x2 z −3x2 itp..
15 sty 14:28
Eta:
a) każdy wyraz z pierwszego nawiasu przez każdy z drugiego i zredukować i uporządkować
F(x)= −6x5 +8x4 +4x3−2x2+9x3−12x2−6x+3= .................
15 sty 14:32
szop pracz: ok dzięki za pomoc
15 sty 14:40