FunkcjaKwadratowa - wielomianz
kujon : 1. Funkcja kwadratowa h, której miejscami zerowymi są liczby +1 i 2, dla argumentu 1 przyjmuje
wartość 6. Znajdź wzór funkcji h.
2.Dany wielomian w(x) =x3−5x2+3x−15.
a) uzasadnij że wielomian W(x) ma tylko jeden pierwiastek
b) sprawdź czy liczba W(2−√5) jest całkowita
15 sty 13:35
Tragos: zapewne chodziło, że miejscami zerowymi są liczby −1 oraz 2, zatem
h(x) = a(x + 1)(x − 2)
h(6) = 1
6 = a(1 + 1)(1 − 2)
6 = −2a
a = −3
h(x) = −3(x+1)(x−2)
nie chcą od Ciebie postaci ogólnej, więc nie ma co mnożyć tego
15 sty 13:39
Tragos: oj chochlik

h(1) = 6
15 sty 13:40