! // Jakby ktoś mógłby mi pomoc z tym wcześniejszym zadankiem,(dziękuję Aga − ale mi
zależy ,zęby je zrobić bez użycia wzorów na promienie) 

//
Zadanie:
Suma długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego do długości przeciwprostokątnej wynosi
√2. Oblicz wartości kątów ostrych tego trójkąta.
Proszę o pomoc. Pilne
!
| a+b | |
= √2 | |
| c |
| a | b | |||
( | )2 + ( | )2 = 1 | ||
| c | c |
| a +b | |
=√2 | |
| c |
| a | b | ||
+ | = √2 | ||
| c | c |

| √2 | √2 | |||
sinα | +cosα | =1 | ||
| 2 | 2 |
| π | π | |||
sinαcos | +cosαsin | =1 | ||
| 4 | 4 |
| π | ||
sin(α+ | )=1 | |
| 4 |