wyznacz dziedzinę funkcji i zbiór jej wartości.
ewaaaa: proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.Wyznacz dziedzine i zbior wartosci funkcji f(x)=
√ 10x2
− 12x +4 wiem że aby wyznaczyć dziedzinę trzeba policzyć f(x)≥0 ale mi nie wychodzi delta
ujemna wychodzi i brak pierwiastkow a w odpowiedzi jest podane x€ <−1;1>

pomocy

a zbior
wartosci to juz w ogole nie wychodzi. pomoze ktos ?
15 sty 12:45
ewaaaa: a nie przepraszam dziedzina to x€R ale co ze zbiorem wartosci ?
15 sty 12:48
Aga: Jaki jest zbiór wartości funkcji y=10x2−12x+4?
15 sty 12:54
ewaaaa: trzeba policzyc Y wierzcholka i od y do nieskonczonosci ?
15 sty 12:55
Aga: tak, a potem ZWf
15 sty 12:57
ewaaaa: a co to jest ?
15 sty 12:58
ICSP: D : 10x
2 − 12x + 4 ≥ 0
policz deltę. Później pierwiastki :
Δ = −16
Zbiór wartości :
Liczę y
w :
| | √10 | |
czyli zbió wartości : y ∊ < |
| ; + ∞) |
| | 5 | |
15 sty 13:23
Aga: Zbiór wartości funkcji f
15 sty 13:23