matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dwumian Newtona.
Izaaaaaaaaaa:
3
3
4
3
5
3
6
3
+
+
+
= ?
15 sty 12:36
Jack:
Wystarczy rozpisać dwumiany z def.
15 sty 13:16
Andrzej:
Istnieje też wzór na sumę takich dwumianów.
k
n
m+1
n+1
∑
k=n
m
=
7
4
więc w tym przypadku wynikiem będzie
15 sty 13:26