Ile godz. będzie trwało napełnianie zbiornika o poj. 700m sześć.
beatka: Do zbiornika o pojemności 700m sześciennych można doprowadzić wodę dwiema rurami. W ciągu
jednej godziny pierwsza rura dostarcza do zbiornika o 5m sześc. wody więcej niż druga
rura. Czas napełniania zbiornika tylko pierwszą rurą jest o 16 godz. krótszy od czasu
napełniania tego zbiornika tylko drugą rurą. Oblicz w ciągu ilu godzin pusty zbiornik
zostanie napełniony jeśli woda będzie doprowadzona przez obie rury jednocześnie
Umie ktoś to obliczyć?
26 mar 23:34
Mariusz: rozwiązuje
28 mar 10:22
Mariusz: I zbiornik (x+5)*t=700
II zbiornik x*(t+16)=700
mamy zatem układ równań
tx+5t=700
tx+16x=700 odejmujemy je od siebie
5t=16x ⇒ t=(16/5)x
podstawiamy do pierwszego lub drugiego równania
700=(16/5)x *(x+5)
0=(16/5)x2+ 16x −700 dla ułatwienia mnoże razy 5/16
0=x2+5x−218,75
liczymy delte
Δ= 25+875
√Δ=30
x1= −17,5 lub x2= 12,5 x musi być dodatni
liczymy teraz t ( jest nam potrzebny tylko do sprawdzenia czy dobrze policzyliśmy)
t=(16/5) x → t=40
mamy juz wszystkie dane więc zostało napisać tylko równanie ostateczne
używam (z) jako ilości czasu
17,5*z+12,5*z=700 → 30z=700 →z= 23h 20 min
28 mar 10:38
beatka: wielkie dzięki
28 mar 16:47