Prosze o sprawdzenie:*
Iza: Proszę o sprawdzenie!

Niech A,B oznaczają zdarzenia zawarte w przestrzeni zdarzeń elementarnych Ω. Wiadomo, że P(A')=
0,37 P(B)= 0,32 P(A−B)= 0,43. Oblicz P(A∩B) i P(A∪B).
P(A)= 1−P(A')
P(A)= 0,63
0,43= 0,32−P(A∩B)
P(A∩B)= −0,11
P(A∪B)= 0,63+ 0,32+ 0,11
P(A∪B)=1,06
15 sty 11:09
Andrzej: o matko jedyna... prawdopodobieństwo musi się zawierać w przedziale <0,1>, więc nie ma takiego
cudu żeby wyszło −0,11 ani 1,06...
15 sty 11:12
Iza: Czyli jak to rozwiązać?
15 sty 11:15
Andrzej:

x+y=0,32
0,43+x=0,63
15 sty 11:20
Andrzej: gdzie x oznacza P(A∩B)
y oznacza P(B−A)
a 0,43 to P(A−B)
15 sty 11:22
Iza: Czyli P(A∪B)= 0,75. Bardzo dziękuje za pomoc!
15 sty 11:25