Pomocy!
Miri: Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC zawarta jest w prostej x + y + 1 = 0. Ramię BC
zawiera się w pristej 2x − y − 1 = 0. Wyznacz równanie prostej k zawierającej ramię AC
wiedząc, że punkt P = (−4, 0) należy do prostej k.
26 mar 23:14
Eta:
Pomogę Ci
26 mar 23:17
Eta:
Witam!
rozwiąż układ równań tych danych prostych
obliczysz w ten sposób współrzędne punktu B
czekam !
26 mar 23:21
Miri: {x + y + 1 = 0
{2x − y − 1 = 0
3x = 0
x = 0
y = − 1
B (0,−1) czy tak?
26 mar 23:27
Miri: y = ax + b
0 = −4a + b
b = −1
4a = −1// 4
a = −1/4
y = −1/4x − 1
26 mar 23:29
Eta:
Dobrze1 B( 0,−1)
a co to za równanie? to drugie ? bo nie wiem?
napisz mi !
26 mar 23:32
Eta:
powinnaś zapisać tak:
że jest to równanie prostej BP :
26 mar 23:36