oblicz długość przekątnych graniastosłupa
mery: podstawą graniastosłupa prostego jest romb o boku długości 6 cm i kącie ostrym α=π3.
wysokość graniastosłupa równiez ma 6 cm . oblicz długość przekątnych tego graniastosłupa
15 sty 08:00
Aga: Bok rombu a=6cm, kąt ostry α=60
0 , więc krótsza przekątna rombu ma długość e= 6cm.
Drugą przekątna można obliczyć z twierdzenia Pitagorasa.
H =6cm, więc przekątne graniastosłupa d, p znowu z twierdzenia Pitagorasa
| | 1 | | 1 | |
d2=H2+( |
| e)2 i p2=H2+( |
| f)2 |
| | 2 | | 2 | |
15 sty 10:20
mery: ślicznie dziekuje
15 sty 10:28
Kinga: "Bok rombu a=6cm, kąt ostry α=600 , więc krótsza przekątna rombu ma długość e= 6cm."
Dlaczego?
17 mar 15:56