Kuba: W trapezie rownoramiennym o polu 135 jedna podstawa jest 2razy dluzsza od drugiej. Oblicz
pola trojkatow na jakie dziela trapez jego przekatne. Odpowiedzi to 15 30 30 60 ...
Tylko jak do tego dojsc?
29 kwi 21:50
Sitta: Narysuj trapez ABCD. Przekątne przecinają się w punkcie E.
Kąty: BAC = ACD i BDC =ABD oraz AB=2DC więc ΔABE i ΔDCE są podobne ( k=2).
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa, więc jeśli pole
ΔDCE=x to pole ΔABE = 4x.
AE =2EC więc pole ADE=2x,
BE=2ED ⇒ pole ΔBCE= 2x
Podsumowując: Pole trapezu P= x+ 2x +2x + 4x
Stąd 9x=P/:9
x=P/9
Ostatecznie:
PΔDCE = 1/9 P
PΔADE=2/9 P
PΔBCE =2/9 P
PΔABE = 4/9 P
Stąd
PΔDCE =1/9 *135 =15
PΔADE=2/9 * 135= 30
PΔBCE jak wyżej
PΔABE = 4/9 *135=60
1 maj 18:16